Σε «Αγρόκτημα Πόλης» αναβαθμίζεται το Κτήμα Συγγρού

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε η αναβάθμιση του Κτήματος Συγγρού στα πρότυπα του «Αγροκτήματος Πόλης».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανέφερε σχετικά:

«Το κτήμα Συγγρού είναι ένα κόσμημα που θέλουμε να το εξελίξουμε. Στις σκέψεις που έχουμε, είναι να το εξελίξουμε και να του δώσουμε έναν πολυλειτουργικό χαρακτήρα που θα “παντρεύει” το κομμάτι της αγροτικής και γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του κόσμου σε όλο αυτό, να το παρακολουθεί, να το βλέπει πώς γίνεται».

Από τη πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νικόλαος Θυμάκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Κατευθύνουμε το Κτήμα στη μορφή “Αγρόκτημα Πόλης”, κρατώντας τον χαρακτήρα του και παίρνοντας καλές πρακτικές και παραδείγματα (π.χ. Αμερικανική Γεωργική Σχολή), ενώ ως προς τη λογική του “Ελεύθερου Πάρκου”, τις όποιες καλές πρακτικές στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη συμμετοχή των ΟΤΑ και της κοινωνίας των πολιτών όπως σε Πάρκο Τρίτση, Εθνικό Κήπο, Πάρκο ΚΠΙΣΝ, Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, το Πάρκο “Κιόσκι” και το Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας, καθώς και το Άλσος Κηφισιάς. Κινούμαστε στη λογική του Estate Management/Park Management, ακριβώς όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το Τατόι, με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Οικονομία και κάθε μορφή εφικτής συνέργειας προς όφελος του ΙΓΕ και των πολιτών».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαιδευτική ιδιότητα του Ινστιτούτου, ο κ. Θυμάκης επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να εξελιχθεί στο Διοικητικό Κέντρο της διά βίου Πρακτικής Αγροτικής Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και σε χώρο επιμόρφωσης ειδικών σε θέματα που αφορούν ευρύτερα τις εξελίξεις στην “έξυπνη” γεωργία και τη νέα ΚΑΠ που δίνει έμφαση στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι την Πέμπτη θα «πέσουν» οι υπογραφές της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στον αγροδιατροφικό τομέα, που όπως τόνισε ο υπουργός «στην πλήρη εξέλιξή του θα φτάσει στα 700 εκατομμύρια περίπου».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, ο αρμόδιος υπουργός στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Πηγή: zougla.gr

Share