Σαν σήμερα: 22 Ιουλίου

Μπορεί για εμάς, φέτος η 22α Ιουλίου να είναι μια καλή μέρα. Είναι Κυριακή, έχει ήλιο και οι περισσότεροι μάλλον ετοιμαζόμαστε για μπανάκι. Ωστόσο, η μέρα αυτή έχει να θυμάται και πολύ σημαντικά γεγονότα, τα οποία δεν είναι καθόλου χαρούμενα και θετικά, αποτελούν όμως σύμβολα του πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη επιθετικότητα. Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη σαν σήμερα…

1943

Στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιείται συλλαλητήριο κατά της απόφασης του Άξονα να θέσει τη Μακεδονία υπό βουλγαρική κατοχή. Το συλλαλητήριο αυτό βάφεται με αίμα: 30 διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους, 300 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται σε μια διαδήλωση που ουσιαστικά είχε την έννοια της αντίστασης απέναντι στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

1970

Γίνεται αεροπειρατεία στην πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βηρυτός-Αθήνα. Οι Παλαιστίνιοι αεροπειρατές ζητούν την άμεση απελευθέρωση 7 κρατουμένων συμπατριωτών τους στην Ελλάδα. Το αεροπλάνο παραμένει για 8 δραματικές ώρες στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού υπό την απειλή της ανατίναξής του από τους τρομοκράτες. Τελικά, αυτοί ελευθερώνουν τους 55 ομήρους και όλα τελειώνουν χωρίς να θρηνήσουμε θύματα.

2011

Μόλις 7 χρόνια πριν, ολόκληρος ο πλανήτης σοκάρεται με τη σφαγή 69 εφήβων σε κατασκήνωση νεολαίας στην Ουτόγια της Νορβηγίας. Ο ακροδεξιός Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό. Την ίδια μέρα, ο ίδιος δράστης πραγματοποίησε και την τρομοκρατική επίθεση που είχε σχεδιάσει στο κέντρο του Όσλο με την έκρηξη βόμβας, από την οποία σκοτώθηκαν 8 άτομα. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μέρα αυτή ήταν η φονικότερη στην ιστορία της χώρας. Η 22α Ιουλίου ανακηρύχθηκε το 2014 από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους».