Προς πώληση τα ακίνητα του Μπάμπη Βωβού. Πως «έχτισε» και «γκρέμισε» την αυτοκρατορία του

Στο σφυρί βγάζει η Εθνική Leasing στα τέλη Φεβρουαρίου τρία μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα του ομίλου Βωβού, τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της, με συνολική ελάχιστη τιμή εκκίνησης ύψους 36,05 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του athina984.gr.

Πρόκειται για γραφειακούς χώρους σε τρία ακίνητα του άλλοτε κραταιού ομίλου στο Μαρούσι και τους Αμπελόκηπους τα οποία είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μισθωμένα και πωλούνται είτε ανεξάρτητα είτε ακόμη και ως cluster μαζί με ένα ακόμη ακίνητο στα Βριλήσσια (στο σύνολό τους τέσσερις ιδιοκτησίες).

Το κτήριο της Μπάμπης Βωβός στο Μαρούσι

Το σημαντικότερο και μεγαλύτερο από τα τρία ακίνητα είναι το συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και σταθμού αυτοκινήτων αποτελούμενο από τα κτίρια Α’και Β’επί της Λεωφόρου Κηφισίας 66, εκεί όπου στεγάζονται τα γραφεία της Wind στο Μαρούσι. Το συγκρότημα περιλαμβάνει χώρους συνολικής επιφανείας 8.334 τ.μ. με 4 υπόγεια συνολικής επιφανείας 25.200 τμ και 812 θέσεις στάθμευσης, με ελάχιστη τιμή προσφοράς για τον υποψήφιο επενδυτή στα 21 εκατ. ευρώ.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τα τρία ακίνητα, τα οποία απευθύνονται σε επενδυτές ακινήτων εισοδήματος (ιδιώτες, Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, funds κ.α.) θα διεξαχθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η Eθνική Leasing θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να βρει επενδυτή για κάθε ένα από τα ακίνητα ξεχωριστά και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα ακολουθήσει διαγωνισμός ως ομάδα (cluster) με την προσθήκη ενός τέταρτου ακινήτου εισοδήματος, επίσης μισθωμένου, αυτή τη φορά εκτός της περιοχής του επιχειρηματικού άξονα της λεωφόρου Κηφισίας, στην περιοχή των Βριλησσίων (λεωφόρος Πεντέλης 11- 13) με μία ελάχιστη αξία ύψους 1,35 εκατ. ευρώ. Η ελάχιστη τιμή για την πώληση των 4 ακινήτων ως ομάδα αντιστοιχεί σε 36,5 εκατ. ευρώ.

Μπάμπης Βωβός- Η άνοδος και η πτώση

Ο Μπάμπης Βωβός, το όγδοο παιδί μιας οικογένειας από τα Φιλιατρά, κατάφερε να χτίσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη δική του αυτοκρατορία. Ταξιδεύοντας τακτικά στις ΗΠΑ, ο Βωβός αποκτά μια εμμονή με το γυαλί, ως κατασκευαστικό υλικό. Την περίοδο που το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας είχε συγκεντρώσει όλο το κατασκευαστικό ενδιαφέρον, ο Μπάμπης Βωβός επιλέγει να επενδύσει στην λεωφόρο Κηφισίας. Ήθελε να κάνει την Κηφισίας «Μανχάταν», όπως λέγεται συχνά και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987) και του «Polis» (1995), το εντυπωσιακό «Monumental Plaza» (1999).

Κατάφερε να δημιουργήσει μια «Βωβούπολη», αφού είχε ως συνήθεια να βάζει μεγάλες ταμπέλες που φέρουν το όνομά του στην οροφή  των κτηρίων, κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους κατοίκους της περιοχής και είχε ως αποτέλεσμα πολλές προσφυγές στον ΣτΕ για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης. Πολλές υποθέσεις όπως του Κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, του εργοστασίου της ΗΒΗ στο Μαρούσι, του κτιρίου στο ρέμα της Σαπφούς, οι εξοχικές κατοικίες στο Λαύριο αλλά και του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, τον έφεραν αντιμέτωπο με οξύτατη κριτική.

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν μαζί με την κρίση και την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ακινήτων.  Το «ναυάγιο» στο project του Βοτανικού έμελλε να δώσει τη χαριστική βολή. Το ημερολόγιο έδειχνε Οκτώβριο του 2012, μια ημερομηνία που δύσκολα θα ξεχάσει ο Μπάμπης Βωβός καθώς τότε κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της άλλοτε κραταιάς εταιρίας του. Τον επόμενο μήνα, ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 1.010.000 ευρώ. Καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ και αφήνεται ελεύθερος, όμως η φήμη του αμαυρώνεται και η υγεία του κλονίζεται. Κάπως έτσι, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τα κτήρια του να βγαίνουν «στο σφυρί».

Share