Προς παράταση οι χειμερινές εκπτώσεις

Θετικά φέρεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αίτημα του εμπορικού κόσμου για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου και μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες εάν θα προχωρήσει και η σχετική ρύθμιση. Βεβαίως, για να έχει νόημα η παράταση αυτή θα πρέπει το λιανεμπόριο να επανλειτουργήσει στην Αττική το αργότερο μέχρι τις 8 Μαρτίου και μάλιστα όχι με βάση τα γνωστά υβριδικά μοντέλα του click away και του click in shop, αλλά με τον κλασικό τρόπο των φυσικών καταστημάτων, όπως έγινε στις 18 Ιανουαρίου.

Χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι «προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει ξανά το λιανεμπόριο», επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κλάδος «έχει μικρό μερίδιο στην μεταδοτικότητα της πανδημίας» και τονίζοντας ότι μες στην εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα για να αποφασισθεί εάν θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο από την προσεχή Δευτέρα, 1η Μαρτίου. Πηγές, πάντως, του εμπορικού κόσμου εκτιμούν ότι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του λιανεμπορίου είναι η 8η Μαρτίου, υπό την έννοια της κανονικής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, τονίζοντας ότι τα υβριδικά μοντέλα αφενός δεν αποφέρουν τον προσδοκώμενο τζίρο στις επιχειρήσεις και έσοδα στο κράτος αφετέρου δημιουργούν λιανεμπόριο πολλών ταχυτήτων.

Ο μεγαλύτερος φόβος των εμπόρων στην παρούσα φάση είναι ένα νέο lockdown πριν το Πάσχα, κάτι που θα σημαίνει την απόλυτη καταστροφή, καθώς θα χαθεί μία ακόμη περίοδος υψηλής καταναλωτικής ζήτησης. Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι ήδη έχει χαθεί η περσινή πασχαλινή περίοδος, οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις του Νοεμβρίου, η Black Friday, η περίοδος των Χριστουγέννων και οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, καθώς τα καταστήματα στην Αττική λειτούργησαν μόνο 12 ημέρες μες στην περίοδο αυτή. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου – ημερομηνία κατά την οποία τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά, καθώς άνοιξαν στις 18 Ιανουαρίου- και τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τυπικά λήγει το αυστηρό lockdown στην Αττική, το οποίο, πάντως, αναμένεται να παραταθεί.

Το αίτημα για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έχει τεθεί ήδη από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενώ χθες απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητώντας αφενός την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου και αφετέρου την παράταση των εκπτώσεων έως τα τέλη Μαρτίου.

Το γεγονός ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό στην Αττική, εκεί όπου πραγματοποιείται πάνω από το 60% του συνολικού τζίρου του κλάδου, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας σημαίνει τεράστιες απώλειες όχι μόνο για τις ίδιες τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι κατάφεραν να περισώσουν κατά μέσο όρο μόλις το 1/3 του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και για τα δημόσια ταμεία. Υπολογίζεται ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το κράτος με κλειστό το λιανεμπόριο είναι 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ανυπαρξία πωλήσεων σημαίνει απουσία εσόδων από ΦΠΑ και ταυτόχρονα το κράτος επιβαρύνεται με τα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ: moneyreview.gr
Share