Περιήγηση σε τρείς μεταβυζαντινές εκκλησίες του Δήμου Αμαρουσίου με το Πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές»

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και στο πλαίσιο της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της πόλης, το πρόγραμμα του Δήμου «Πολιτιστικές Διαδρομές»  λαμβάνει και πάλι χώρα το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, Ώρα 09:30 π.μ., με επισκέψεις σε τρία μεταβυζαντινά εκκλησάκια, τα οποία αποτελούν θύλακες μνημειακής διαχρονικότητας της πόλης μας.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) με την επιμέλεια του Προέδρου της Νίκου Πέππα. Οι περιηγήσεις σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος  του Αμαρουσίου προσφέρουν δυνατότητες γνώσης, κοινωνικοποίησης και αναψυχής, τυγχάνουν δε μεγάλης ανταπόκρισης.

Η διαδρομή, το Σάββατο 21 Μαΐου περιλαμβάνει  επισκέψεις σε τρείς μεταβυζαντινές εκκλησίες.

·       Στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στην ομώνυμη οδό, ο οποίος είναι μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και ημικυκλική αψίδα και η ανέγερσή του χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αι. από τον Άγγελο Μεσογείτη.

·       Στην Παναγία Νερατζιώτισσα, το πλέον εμβληματικό χριστιανικό μνημείο της Αττικής, πετρόχτιστη εκκλησία που οφείλει την ονομασία της στις πολλές νεραντζιές που είχε η περιοχή. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Πέλικα. Στο ναό σώζονται  αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου – 18ου αι. Η τοιχοποιία περιλαμβάνει άφθονο αρχαιότερο υλικό και είναι πιθανό ο σημερινός ναός να έχει ανεγερθεί στη θέση παλαιότερου κτίσματος.

·       Στο Ναό του Αγίου Ιωάννη Πέλικα, στην κορυφή του ομώνυμου υψώματος, γεμάτο με τοιχογραφίες του 17 αι. Εκκλησάκι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των αρχαίων καταλοίπων που ξεχωρίζουν στη βάση του καθώς και των γλυπτών πάνω από την είσοδο.

Η επίσκεψη στα μεταβυζαντινά εκκλησάκια υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με παρουσίαση που θα γίνει από την κ. Δήμητρα Πέτρου, Αρχαιολόγο του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το

Δημοτικό Γυμναστήριο

«ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ»(Β. Όλγας 12,  Ώρα: 09:30 π.μ.)

(Ο Δήμος Αμαρουσίου θα διαθέσει λεωφορείο για την μεταφορά των επισκεπτών, με αναχώρηση & επιστροφή στο ίδιο σημείο)

(Συνίσταται η χρήση μάσκας για την τήρηση υγειονομικού πρωτόκολλου όπως ορίζεται για covid-19)

Δηλώσεις συμμετοχής :

 

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου

κα Ρούλα Ρέππου & κα Κατερίνα Γκίκα

τηλ. Επικοινωνίας : 2108056314, εσωτ. 219

e–mail : keda@maroussi.gr

Share