Παρουσίαση του βιβλίου «ο κος Διαγώνιος» του Χρήστου Τόλιου στο Μαρούσι

Το Σάββατο 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Τόλιου με τίτλο «ο κος Διαγώνιος» στο Μαρούσι.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, (Βασ. Σοφίας 9 και Δημ. Μόσχα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιάννης Μυλωνάς, Σαράντος Θεοδωρόπουλος, Τζούλια Λιακοπούλου και Έρικα Τζώρτζη. Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Ηλείας.

Μέσα από την αυτοβιογραφική εξιστόρησή του στο βιβλίο του Χρήστου Τόλιου, «Ο κύριος Διαγώνιος» (εκδόσεις «άπαρσις») ο αναγνώστης συναντά τη σύγχρονη ιστορία της υπαίθρου, της πόλης, του πολέμου, της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα ο αναγνώστης θα συναντήσει:
– Τον εμφύλιο πόλεμο στην ύπαιθρο και την επίδρασή του στην οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική ζωή.
– Τη μετάβαση μιας ολόκληρης γενιάς από το χωριό και την αγροτική ζωή στην πόλη, και την πληθυσμιακή κοινωνική και πολιτική μετάλλαξη που την συνόδευσε.
– Τον κοινωνικό τύπο ενός έφηβου αγροτόπαιδου που από τα 16 του χρόνια βρίσκεται στην Αθήνα, δουλεύει και ζει σε ξένα χέρια και κοιμάται στρωματσάδα σε αποθήκες, υπόγεια και πατάρια και αγωνίζεται με χίλιους τρόπους να επιβιώσει κάτω από συνθήκες που θυμίζουν τους σημερινούς μετανάστες που ζουν στην πόλη μας,
– Μια Αθήνα που οι κεντρικές της συνοικίες τη δεκαετία του 50 και του 60 είναι ακόμα γειτονιές, που κατοικούν και δουλεύουν άνθρωποι, που πηγαινοέρχονται με τα πόδια, γνωστοί και φίλοι στην γειτονιά, που οι οικογένειες που έχουν έρθει από τα χωριά στην Αθήνα είναι δεμένες μεταξύ τους.
– Δύο δεκαετίες γεμάτες ανελέητες διώξεις για την Αριστερά. Μια Αριστερά που όσο παράνομη και αντεθνική θεωρείται όταν υποστηρίζει την αυτονόμηση της Μακεδονίας, άλλο τόσο θεωρείται το ίδιο όταν διαδηλώνει για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 

 

Share