Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου βράβευσε 11 Μαρουσιώτισσες για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος τίμησε 11 Μαρουσιώτικες Γυναίκες για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της διαρκούς και διαχρονικής συμβολής των Γυναικών στην ανάπτυξη, πρόοδο και κοινωνική συνοχή της πόλης.

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο, διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αμαρουσίου με την επιμέλεια της Προέδρου της Επιτροπής και εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Αθλητισμού Ελένης Λέκκα και την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ) και του Προέδρου της Νίκου Πέππα.

Στην εκδήλωση τιμητικής βράβευσης Μαρουσιωτισσών παραβρέθηκε η πρώην Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Το παρών έδωσαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Στέφανος Τσιπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Ρένα Χαλιώτη ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Αντιπρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Αικατερίνη Ιωάννου, η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου και δημοτική σύμβουλος  Μαρία Γώγου, η εντεταλμένη σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Φανή Λέκκα, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Μάχη Νικολαράκου,  η Πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα, μέλη της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου και συγγενείς των βραβευομένων.

 

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου κατά το σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε πρωτίστως στην ανθρωπιστική κρίση που συντελείται αυτές τις ημέρες στην Ουκρανία και το βάρος που σηκώνουν οι γυναίκες της χώρας αυτής προκειμένου να προασπίσουν τις οικογένειές τους. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η κουλτούρα και η νοοτροπία μέσα στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία γενικότερα, έτσι ώστε η Γυναίκα να μην τυγχάνει οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης ή/και κακοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε την ανάγκη η εκπαίδευση να ενσωματώσει στα προγράμματά της υλικό ικανό και επαρκές για την ισότητα των φύλων και την ισότιμη και αξιοπρεπή διαβίωση όλων. Όσο αφορά στο Δήμο Αμαρουσίου υπενθύμισε για ακόμη μία φορά το σπουδαίο έργο που εκτελείται από την Επιτροπή Ισότητας αλλά και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, για την προάσπιση του ρόλου της Γυναίκας στην Μαρουσιώτικη κοινωνία. Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου τέλος εξήρε την σπουδαία προσφορά της Φάνης Πάλλη – Πετραλιά ως μίας Πολιτικού Γυναίκας που υπηρέτησε επάξια το θεσμό της ισότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποδεικνύοντας πως μία γυναίκα σε θέση ευθύνης μπορεί να παράξει σημαντικό έργο αλλά και να είναι πρωτοπόρος και μεταρρυθμίστρια όπως υπήρξε η πρώην Υπουργός. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπική του εμπειρία ως Πρόεδρος Δημοσίων Οργανισμών, από την εξαιρετική συνεργασία του με την κα Πετραλιά.

Η κα Ελένη Λέκκα, κατά τη δική της εισήγηση παρουσίασε το έργο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τις ευκαιρίες που έχουν δοθεί στην ίδια και στα μέλη της Επιτροπής για την δημιουργία δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και το φορτίο που σηκώνουν οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα, αποδεικνύοντας τον ισχυρό τους ρόλο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Η κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης συνεχάρη τον Δήμαρχο για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει στον Δήμο για την ισότητα των φύλων και την Πρόεδρο της Επιτροπής για το έργο που παράγεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε στις αναγκαίες πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται προκειμένου οι κοινωνίες να επιτρέπουν την πρόοδο όλων ανεξαιρέτως και δίχως αποκλεισμούς και ιδιαιτέρως για τις γυναίκες πως πρέπει να καθημερινά να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και την αναγνώρισή τους.

Το συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση των βραβευομένων γυναικών πραγματοποίησε η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσική και τραγούδια, καθηγητές και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής δντριας του Ωδείο Φωτεινής Κοσκόρου.

 

Βραβεία έλαβαν:

    Μαρία Γιαννίρη: Γεννημένη στην Κρήτη, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελειόφοιτός της σχολής Πολιτικών Επιστημών. Μητέρα 3 παιδιών, σκληρά εργαζόμενη  Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών Παναθηναϊκή δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για τα δικαιώματα την ενδυνάμωση των γυναικών, για την προβολή του έργου τους και για την διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Κυρίες και κύριοι τιμούμε για το έργο της την κ. Μαρία Γιαννίρη

    Μαίρη Γώγου: Ήταν γνωστό ότι οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της υγειονομικής δύναμης της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια μέσα από την πανδημία, αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο ο σημαντικός τους ρόλος και η προσφορά τους με αυταπάρνηση, με κίνδυνο της ίδιας τους της υγείας. Προσφορά για το συνάνθρωπο. Έτσι σήμερα τιμούμε το Ιατρικό και Διοικητικό Νοσηλευτικό Προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου για την προσφορά τους όχι μόνο τον καιρό της πανδημίας αλλά και γενικά. Την προσφορά τους στον συνάνθρωπο την πιο αδύναμη στιγμή του, όταν κινδυνεύει η υγεία του.

Τις γυναίκες εργαζόμενες εκπροσωπεί η συνάδελφος Δημοτική Σύμβουλος, ιατρός καρδιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου κ. Μαρία Γώγου.

    Αναστασία Άνθη: Γεννήθηκε στο Μαρούσι, αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου και πήρε το πρώτο της πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στη Λογιστική. Ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, συνέχισε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά το μεταπτυχιακό της στην Παιδαγωγική την κέρδισε η εκπαίδευση. Παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, εργάστηκε προσφέροντας στα παιδιά απλόχερα τη γνώση που αποτελεί θεμέλιο λίγο για κάθε άνθρωπο.

    Δήμητρα Αναστασιάδου: Πολύτεκνη μητέρα, αθλήτρια αλλά και εργαζόμενη στον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου ως οικογενειακή βοηθός, η κ. Αναστασιάδου έχει καταφέρει να συνδυάσει πολλαπλούς ρόλους προσφέροντας έργο στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη με αυταπάρνηση μέσα σε ένα βαρύ πρόγραμμα που περιλαμβάνει τον αθλητισμό αλλά και μία οικογένεια με πολλές απαιτήσεις.

    Ηλιοπούλου Κάτια: Η πρώτη και αρχαιότερη γυναίκα Πρόεδρος εδώ και 30 χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο του αθλητισμού ενώ τα τελευταία 18 χρόνια διατελεί Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Οδυσσέας Αμαρουσίου καλλιεργώντας τα αθλητικά ιδεώδη στα παιδιά μας με αγάπη και ευαισθησία.

    Ευγενία Χατζηνικόλα: Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Διαδρομή (για παιδιά με κινητική και νοητική στέρηση) η κ. Χατζηνικόλα δεν έχει σταματήσει ούτε μία μέρα να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, κόντρα σε έναν κόσμο που ευνοεί τις εξαιρέσεις αλλά όχι το διαφορετικό.

    Μπινίκου Μαρία: Κι εδώ νομίζω πως θέλω να παρουσιάσω την κ. Μπινίκου με μία δική μου ιστορία, όταν εκεί γύρω στα 15 στεκόμουν με τις ώρες στη βιτρίνα του καταστήματός της χαζεύοντας τα καλλυντικά και τα αρώματα. Η κ. Μπινίκου είναι ΄συνυφασμένη με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο Μαρούσι αφού είναι από τις πρώτες γυναίκες που τόλμησαν και δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία στον ανταγωνιστικό χώρο των καλλυντικών.

    Ρογκάκου Ματίνα: Μαμά, γιαγιά και πάντα ακούραστη ζει στο Μαρούσι όπου και εργάστηκε ως δασκάλα από το 1980 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα σημαντικά. Η κ. Ρογκάκου πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει εθελοντικό έργο στο Χαμόγελο του Παιδιού, στο συσσίτιο της εκκλησίας, σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου μας όπου χρειάζεται εθελοντική προσφορά, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του εξωραϊστικού Συλλόγου των Αναβρύτων. Πάντα κοντά μας και πάντα έτοιμη να προσφέρει απλόχερα τις υπηρεσίες της όπου της ζητηθεί.

    Σκίτσα Βίκυ: Προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου, προσωπικά τη γνώρισα το βράδυ με τα πολλά χιόνια, έξω σε συνθήκες δύσκολες να δίνει το είναι της για τους συμπολίτες της, στη διάνοιξη των δρόμων. Είναι γνωστή σε όλους μας για την σπουδαία δράση της ως υπεύθυνη Επικοινωνίας της εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιείται στον Δήμο μας από το 2016.​

    Βασιλειάδου Μελίνα: Η πανδημία δεν μπορούσε να τη βρει σε καλύτερη θέση, μιας και η κ. Βασιλειάδου είναι Υγειονολόγος και τελειώνει το μεταπτυχιακό της στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 2020 διορίστηκε στο τμήμα Πολιτικής Προσταίας και Δημόσιας Υγείας και την περίοδο της πανδημίας ως μέλος της Ομάδας Διαχείρισης Covid 19, είχε την επίβλεψη και διαχείριση των κρουσμάτων των υπαλλήλων του Δήμου. Ένα έργο το οποίο διαχειρίστηκε με επιτυχία σε μία δύσκολη συγκυρία.

    Σοφία Σπανού: Και το κορίτσι μας που βραβεύουμε σήμερα, μέλος του Forum νέων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θ. Αμπατζόγλου, μία ενεργή πολίτης που μας δίνει ελπίδα ότι το αύριο για τις γυναίκες δεν μένει στην τύχη του. Υπάρχουν αυτά τα κορίτσια, με αυτή τη θέληση και αυτό το σθένος για να μας πάνε ακόμα πιο μπροστά.

Share