Νόστιμος μπακαλιάρος με τραγανή επικάλυψη!

Ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου έχει την τιμητική του και δεν θα μπορούσαμε να μην σας προτείνουμε μια συνταγή για νόστιμο μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι. Η διαδικασία ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου απαιτεί ένα 24ώρο γι’ αυτό καλύτερα να τον ξαλμυρίσετε από σήμερα για να είστε έτοιμοι για αύριο. Ακολουθήστε τις οδηγίες και ξεχωρίστε με την μαγειρική σας!

Υλικά για τον μπακαλιάρο και το κουρκούτι 

  • 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι…

  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • Πιπέρι

Εκτέλεση: 

  1. Σ΄ένα μπολ ρίχνετε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύετε. Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην σας κάνει σβολάκια
  2. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.
  3. Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια
  4. Ξεπλένετε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζετε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω. Αλλάζετε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Την επόμενη μέρα στραγγίζετε τον μπακαλιάρο και αφαιρείτε το δέρμα. Τον σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.
  5. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάτε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνετε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρετε με σκορδαλιά.

Καλή σας όρεξη!!!

Share