Μ. Διακολιού: «Κακοί οιωνοί για το δάσος Συγγρού»

Με δήλωση της, η επικεφαλής της παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» Μαίρη Διακολιού κάνει λόγο για «κακούς οιωνούς» όσον αφορά την «μετατροπή του δάσους Συγγρού σε «αγρόκτημα πόλης» και την «ανάμειξη ιδιωτών επενδυτών στη διαχείρισή του», σχολιάζοντας την ανακοίνωση της νέας διοίκησης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Αναλυτικά, η δήλωση Διακολιού έχει ως εξής:

«Αρχικά να ευχηθώ καλή πορεία και καλή δύναμη στο νέο, Μαρουσιώτικο, επί το πλείστον, Δ.Σ. του ΙΓΕ στο καθήκον του για την διαχείριση του Δάσους Συγγρού. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε με την ανακοίνωση των μελών του νέου ΔΣ, την «αναβάθμιση» του Δάσους σε «Αγρόκτημα πόλης». Πρόκειται για μια ορολογία που δεν (μου) είναι σαφής ως προς την έννοιά της, αλλά που από μόνο το άκουσμά της δημιουργεί επιφυλάξεις ως προς την έννοια της «αναβάθμισης».

Το Δάσος Συγγρού είναι από τα ελάχιστα φυσικά δάση στην Αττική, ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου, και το να μετατραπεί σε «αγρόκτημα» δύσκολα ακούγεται ελπιδοφόρο. Η δε χρήση της μεθόδου των ΣΔΙΤ μόνο καλό δεν προμηνύει γιατί η κερδοφορία των ιδιωτών επιχειρηματιών πάντα μπαίνει πάνω από το περιβάλλον. Ζήσαμε παλαιότερα πολλές – ευτυχώς αποτυχημένες – προσπάθειες επιβουλής του Δάσους Συγγρού (πχ την προσπάθεια του «οικολόγου» κ. Καραμερου να το μετατρέψει σε πόλο τουριστικής έλξης δια επιχειρηματικών μορφωμάτων τύπου cluster, ή την -με παρόμοια μέθοδο- προσπάθεια Τζανίκου να το εντάξει επιχειρηματικά στην «ανάπτυξη» των Ολυμπιακών Αγώνων 2004) και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι σε τέτοιου είδους και μεγέθους εξαγγελίες.

Εύχομαι όμως, το γεγονός του ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ είναι απ’το Μαρούσι να αποτελέσει κίνητρο αποτροπής κάθε τυχόν προσπάθειας αλλοίωσης του δασικού χαρακτήρα του δια της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής του».

Share