Μπάσκετ: 18 χρόνια απ’όταν το Μαρούσι έγραφε ιστορία! (vid)

Σήμερα συμπληρώνονται 18 χρόνια από το έπος της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου, που έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα και παράλληλα έγραφε ακόμα μια σελίδα στην πλούσια ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Αναμφίβολα πρόκειται ένα από τα πιο ξεχωριστά ευρωπαϊκά τρόπαια για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς είναι το μοναδικό που δεν έχει κατακτήσει κάποια ομάδα από την κορυφαία διαχρονικά πεντάδα των πιο γνωστών συλλόγων μας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Αρης και ΑΕΚ).

Όταν το Μαρούσι το 1998 προβιβαζόταν στην Α1 Ανδρών, κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει μέρος της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, φτάνοντας στην κορυφή. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή όμως τα κατάφερε, παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ και επικρατώντας στον τελικό ης Βαρσοβίας με 74-72 επί της γαλλικής Σαλόν. Στο μεγάλο τελικό είχε δώσει ρεσιτάλ ο Αμρικανός Όλιβερ, ο οποίος είχε πετύχει συνολικά 31 πόντους! Παράλληλα, πολύ καλό ματς είχαν κάνει οι Αμάγια και Φαλέκας, ενώ ο Νικολαϊδης ήταν εκείνος που είχε βάλει τις καθοριστικές βολές στο φινάλε… θρίλερ!

Ο τελικός στη Βαρσοβία ήταν συναρπαστικός με το Μαρούσι να είναι συνέχεια μπροστά στο σκόρ, φτάνοντας κάποια στιγμή και στους 15 πόντους (55-40) λίγο πριν το φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου, αλλά οι Γάλλοι έφτασαν μέχρι την ισοφάριση με τρίποντο του Οουενς, για να ευστοχήσει στις κρίσιμες βολές ο Νικολαϊδης και οι Γάλλοι να αστοχήσουν στην τελευταία τους επίθεση.

ΜΑΡΟΥΣΙ (Αλεξανδρής): Αμάγια 15 (1 τρ., 6ριμπ.), Εφθίμοφ 7 (18ριμπ.), Φαλέκας 13 (1), Καραπλής, Μαρμαρινός, Μασλαρινός 4, Νικολαΐδης 4, Όλιβερ 31 (6/9 δ., 3/9 τρ., 10/10 β.), Βουρτζούμης.

ΣΑΛΟΝ (Ερβ): Τζίφα 4, Γκιουλιας 10, Χαι 6 (2), Τζάκσον 12 (2), Λι 19 (4), Οστρόφσκι 14 (1), Όουενς 7 (1), Τόμιτς, Βεσπάσιεν.

Share