Μητέρα και παιδί: Ο αριστουργηματικός πίνακας του Klimt για τη μητρότητα

Όλη η μαγική τέχνη του διάσημου ζωγράφου βρίσκεται εδώ. Σε αυτό το έργο που καθηλώνει με την υπέρμετρη ομορφιά και συγκίνηση που κρύβει η μητρική αγκαλιά. Ένας πίνακας που κρύβει κάτι ιδιαίτερο καθώς εστιάζει στις γυναίκες σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους.

Ο  Αυστριακός συμβολιστής ζωγράφος Gustav Klimt απεικόνιζε συνήθως τα θέματά του ως μυθικές φιγούρες που έγιναν σύγχρονες και διαχρονικές, από πολυτελείς επιφάνειες με επίκαιρα γραφικά μοτίβα.

Ο καλλιτέχνης ήταν κύριο μέλος του κινήματος της απόσχισης της Βιέννης και είχε επίσης επιρροή στον βιεννέζικο εξπρεσιονισμό, ένα κίνημα με μεγαλύτερο  υποστηρικτή του τον Egon Schiele. Συνήθως για τα πορτραίτα του, ο Klimt θα έφτιαχνε πολλά σκίτσα με μολύβι για να τα προετοιμάσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  και αυτά αποτελούν από μόνα τους πολύτιμα έργα τέχνης.

Advertisement

Ο Klimt είναι μοναδικός στο ότι η τέχνη του είναι πανταχού παρούσα, αλλά η προσωπική του ζωή είναι σχεδόν αόρατη. Πολλές συζητήσεις για τη ζωή του είναι εικασίες και αντλούνται τόσο από την τέχνη του όσο και από τις φήμες. Το μόνο σίγουρα γνωστό είναι ότι αγαπούσε τις γυναίκες. Ο καλλιτέχνης είπε κάποτε: «Με ενδιαφέρει λιγότερο ο εαυτός μου ως θέμα ζωγραφικής από ό,τι για άλλους ανθρώπους, πάνω απ` όλα για τις γυναίκες». Και με εξαίρεση το πρώιμο έργο του, ο Klimt ζωγράφιζε μόνο πορτρέτα γυναικών.


Το έργο “Mother and Child” (Μάνα και παιδί) είναι μια λεπτομερής ενότητα του πίνακα του 1905 “Three Ages of Woman” (Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας) ή (“Le Tre Eta Della Donna”.)

Πρόκειται για ένα έργο  που εστιάζει στις γυναίκες σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Ζωγραφισμένο από τον Gustav Klimt το 1905, χρησιμοποιεί απαλές αποχρώσεις για να απεικονίσει μια νεαρή γυναίκα με ένα παιδί να ακουμπά δίπλα της.

Advertisement

Ο Gustav Klimt είναι επίσης γνωστός για άλλους πίνακες που εξερευνούν τις αλλαγές που περνούν οι γυναίκες, μερικές από τις οποίες επηρεάζονται από την κοινωνία. Ο καλλιτέχνης επέλεξε να συμπεριλάβει λιγότερα ερωτικά στοιχεία σε αυτό το έργο από ό,τι με αρκετούς άλλους πίνακες, όπως το «Theater In Taormina». Η γυναικεία μορφή αποδίδεται με γραμμές που παραπέμπουν σε ιαπωνικό στυλ.

Η ιαπωνική τέχνη επηρέασε αρκετούς ζωγράφους της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Klimt. Χρησιμοποίησε τις μεθόδους του για να δημιουργήσει τοπία και αρκετούς πίνακες που επικεντρώθηκαν στη γυναικεία μορφή. Το σχέδιο μεγάλου σχήματος, “Fishblood” καταδεικνύει επίσης τη βαθιά επιρροή που είχαν οι ιαπωνικές εκτυπώσεις στον Klimt and the Secession.

Αυτό το περικομμένο τμήμα του μεγαλύτερου αρχικού πίνακα προσφέρει εκπληκτικές λεπτομέρειες των πορτρέτων των δύο νεότερων γενεών που παρουσιάζονται στο “Three Ages of Woman”.

Συγκεκριμένα, η ηλικιωμένη κυρία αφαιρείται και αποφεύγεται η αρνητική αντανάκλαση της κατάστασής της για να γίνει αυτό ένα πιο θετικό έργο τέχνης.

Advertisement

Ο Klimt χρησιμοποιεί ιαπωνικές οπτικές μεθόδους στο εν λόγω έργο και στο «Fishblood» με εξαιρετικό αποτέλεσμα, εφιστώντας την προσοχή στην έκφραση του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος των υποκειμένων του. Ο πίνακας του “Love” ολοκληρώθηκε έξι χρόνια πριν από το “Mother and child” και εμφανίζει μια κατακόρυφη μορφή που είναι ιαπωνικής προέλευσης.

Η μητρική φιγούρα έχει μια ελαφρώς ονειρική ποιότητα, όπως και το παιδί. Αυτό είναι ένα στοιχείο που εμφυτεύεται συχνά στους αυστριακούς συμβολικούς πίνακες. Η τέχνη του Klimt εκτιμάται γι’ αυτό το στυλ και ως αποτέλεσμα, οι θεατές μπορεί να δουν σύμβολα που συνδέουν με τον κόσμο των ονείρων.

Μερικές φορές ο εν λόγω πίνακας είναι γνωστός για τη χρήση του συμβολισμού της ευρωπαϊκής μητέρας θεάς. Σε άλλες περιπτώσεις, οι θεατές το απολαμβάνουν για την εξερεύνηση διαφορετικών πτυχών της οικογενειακής ζωής.

Ο πίνακας του “The Family” δείχνει τη σχέση και των τριών μελών μιας οικογένειας, με τη μητέρα να αγκαλιάζει με αγάπη τον πατέρα καθώς και οι δύο κρατούν το παιδί τους

Ο ίδιος ο Klimt καταγόταν από οικογένεια επτά παιδιών, όλα με καλλιτεχνική φλέβα. Οι γονείς του ήταν και οι δύο δημιουργικοί άνθρωποι από μόνοι τους. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, αλλά αν τα θέματα που διερευνήθηκαν στους πίνακές του, όπως το “Mother and Child”, είναι κάποια ένδειξη ότι δεν υπήρχε έλλειψη αγάπης.

Πηγή: filoitexnisfilosofias

Share