Με 153 “ναι” υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Μετά από μια συζήτηση τριών ημερών και με 153 «ναι» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Όχι» ψήφισαν 146 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Ποιοι υπερψήφισαν, ποιοι καταψήφισαν και ποιος δήλωσε “παρών”

Τη συμφωνία υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, της Χρυσής Αυγής και ανεξάρτητοι βουλευτές. Συγκεκριμένα καταψήφισαν οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Κώστας Ζουράρις, αλλά και ο Βασίλης Κόκκαλης που μετέχει στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης καταψήφισε, αναρτώντας πανό την ώρα της ψηφοφορίας.

Aπό τη σημερινή ψηφοφορία δεν έλειψαν οι εντάσεις. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος κληθείς να ψηφίσει, είπε «όχι στην προδοσία». Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάλεσε τον κ. Μπαρμπαρούση να ψηφίσει εκ νέου «ναι, όχι ή παρών», τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η ψήφος θα ακυρωθεί. Βουλευτές της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα, με τον κ. Μπαρμπαρούση τελικώς να ψηφίζει «όχι».

Ζάεφ σε Τσίπρα: Κερδίσαμε μια ιστορική νίκη

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε μια “ιστορική νίκη” μετά τη σημερινή υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για το νέο όνομα της χώρας του, με την οποία κλείνει μια μακροχρόνια διπλωματική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

“Συγχαρητήρια, φίλε μου” Αλέξη Τσίπρα, “μαζί με τους λαούς μας κερδίσαμε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για μια αιώνια ειρήνη και την πρόοδο των Βαλκανίων και στην Ευρώπη”, έγραψε στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: naftemporiki.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share