Κτήμα Καρέλλα: η πράσινη όαση του Αμαρουσίου που έγινε… λαχανόκηπος

Το Κτήμα Καρέλλα είναι μια έκταση 128 στρεμμάτων  που βρίσκεται ανατολικά του Άλσους Συγγρού, χωριζόμενη από αυτό με τη οδό Ευκαλύπτων. Είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την πόλη μας, ο οποίος πέρασε από σαράντα κύματα και χρειάζεται την προσοχή τη δική μας αλλά κυρίως των υπευθύνων.

Το 2002, απαλλοτριώθηκαν 100 στρέμματα από το Δήμο Αμαρουσίου με σκοπό την κατασκευή θεματικού πάρκου με εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ. Από τότε, το κτήμα Καρέλλα έχει καεί αρκετές φορές με πιο πρόσφατη την πυρκαγιά προ ολίγων ημερών, επειδή δεν είχαν γίνει έγκαιρα οι αποψιλώσεις στο χώρο. Για χρόνια, το κτήμα είχε υποβαθμιστεί λειτουργώντας ως παράνομη χωματερή, όμως τελευταία γίνονται προσπάθεΤο 2017, εγκαινιάστηκε στο κτήμα Καρέλλα ο Πρότυπος Δημοτικός Λαχανόκηπος Αειφόρου Καλλιέργειας, ο οποίος καλλιεργείται από ευπαθείς κοινωνικά οικογένειες που λαμβάνουν έτσι κάποιες από τις ανάγκες της διατροφής τους, ενώ ο λαχανόκηπος τροφοδοτεί και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Τα δύο στρέμματα του κήπου αποτελούν έναν όμορφο περίπατο, για να έρθουμε κοντά στη φύση και να μάθουμε τους διάφορους τρόπους καλλιέργειας.

Ωστόσο, πέρα από αυτή την κίνηση, η οποία άλλωστε αφορά μόνο μία μικρή έκταση δύο στρεμμάτων, δεν υπάρχει συνολικό σχέδιο για το κτήμα Καρέλλα, ώστε να αναβαθμιστεί ο δημόσιος χώρος, να αποκτήσει την όψη που του αξίζει και να αποτελέσει ένα κόσμημα για την περιοχή. Μάλιστα, αυτό το ζήτημα λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς ήρθε στο προσκήνιο από την ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Μαίρη Διακολιού, η οποία ζητάει ένα εκτεταμένο σχέδιο για την αναβάθμιση του κτήματος.

Πράγματι, έχει άραγε την πολυτέλεια μια αστική περιοχή, όπως το Μαρούσι, να περιφρονεί έναν όμορφο και ζωτικό χώρο πρασίνου;