Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και στο βάθος νέα μέτρα

Προ των πυλών είναι η λήψη νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για να ανακοπεί το κύμα διασποράς κορoνοϊού που δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ήδη τα κυβερνητικά στελέχη σε συνεργασία με τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επεξεργάζονται δραστικά σενάρια για τα νέα αυτά μέτρα, έχοντας βάλει ορόσημο τον Δεκαπενταύγουστο. Ήδη ανακοινώθηκε πως είναι υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα. Αναστέλλονται επίσης οι λιτανείες, τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ.

Συναγερμός έχει σημάνει για τη διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη, όπου το lockdown στα πρότυπα του Πόρου είναι ορατό αν συνεχιστεί η έξαρση των κρουσμάτων. Προβληματισμός επικρατεί και για την εικόνα που εμφανίζει η διασπορά του κορoνοϊού στην Κέρκυρα, όπου υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

Έτσι προς το τέλος Αυγούστου και αφού οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία από τον Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για την υιοθέτηση του μέτρου της τηλεργασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους φορείς. Επίσης εξετάζεται να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη καθυστέρηση και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά ακόμα και η αναβολή της ΔΕΘ.

Ωστόσο απίθανο θεωρείται ένα ολικό lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε ανεπανόρθωτα την οικονομία.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών με επιστροφή των μηνυμάτων στο 13033.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες, καθώς τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν, λόγω των διακοπών και της χαλάρωσης που επικρατεί.

Η αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, του λεγόμενου δείκτη R0 έχει ανέβει και πιθανόν να έχει ξεπεράσει το 1, κάτι που έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα σήμερα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

Κρούσματα – Αναλυτικά

1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Share