Θ. Αμπατζόγλου: «Εξόχως σημαντικές οι πρωτοβουλίες του Υπ. Εσωτερικών και του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου στη θωράκιση των Δήμων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων»

Για τη σημαντική συνεισφορά του Υπουργείου Εσωτερικών και προσωπικά του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού covid19, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στο πλαίσιο δίμηνου απολογισμού των ενεργειών του Δήμου, από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Θ. Αμπατζόγλου δηλώνει:

«Έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο η επιτυχία της Ελλάδας, στην πρόληψη διάδοσης της νόσου covid19. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν μία επιστημονική επιτροπή υψηλού επιπέδου και στοχευμένες κυβερνητικές ενέργειες σε πολλά επίπεδα, δεν είχαν λάβει χώρα με αποτελεσματικότητα.
Ιδιαιτέρως σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και οι πρωτοβουλίες του Υπουργού
Τάκη Θεοδωρικάκου, αφενός δημιούργησαν ένα ικανό νομοθετικό περιβάλλον για τη διευκόλυνση των άμεσων ενεργειών, αφετέρου παρείχαν εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους προκειμένου να στηριχτούν τόσο οι λειτουργικές δομές των Δήμων όσο και οι κοινωνικές ομάδες που αυτές εξυπηρετούν. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών αναφέρω την επαρκή χορήγηση ειδών προστασίας για το προσωπικό των Δήμων, την προμήθεια υλικών απολύμανσης για τους Δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους, τη δημιουργία εκείνων των εφαρμογών που επιτρέπουν την online και ασφαλή επικοινωνία και πολλά ακόμη, αλλά το κυριότερο ίσως, την παροχή γευμάτων, ξεκινώντας από το Μεγάλο Σάββατο και την ημέρα του Πάσχα και για όσο διαρκεί η κρίση, σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των Δήμων όλης της χώρας και φυσικά και του Δήμου μας (300 και πλέον οικογένειες του Αμαρουσίου).

Ο Δήμος Αμαρουσίου, από την πρώτη στιγμή της κρίσης ενήργησε με υπευθυνότητα λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα και πριν αυτά λάβουν το χαρακτήρα των επίσημων οδηγιών των αρμόδιων οργάνων του κράτους, προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια και την υγιεινή σε όλους τους Δημοτικούς χώρους ευθύνης και μέσα μαζικής μεταφοράς και χρήσης, με περιοδικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις, αλλά και αναβάλλοντας κάθε δραστηριότητα που επιφέρει την «επίφοβη» συγκέντρωση πολιτών.

Στη συνέχεια ενθαρρύναμε τη διεκπεραίωση κάθε συναλλαγής του Δήμου με τους πολίτες μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, αποφορτίζοντας έτσι και τις υπηρεσίες μας, αλλά και εξασφαλίζοντας τη μείωση άσκοπων μετακινήσεων των δημοτών μας.

Παράλληλα οι κοινωνικές δομές μας, με τη συνδρομή και τη στήριξη χορηγών, εθελοντών, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής και πρωτίστως του Υπουργείου Εσωτερικών, κατάφεραν να κρατήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις ήδη πολύ καλές υπηρεσίες μας και να μην αφήσουν κανένα ευπαθή Μαρουσιώτη χωρίς φροντίδα.

Όσο αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις των δημοτών, αποφασίσαμε για τη μη καταβολή τροφείων στους Παιδικούς Σταθµούς και τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από επιχειρηματίες, για το χρονικό διάστημα που διαρκούν τα έκτακτα μέτρα περί αναστολής των δραστηριοτήτων.

Τέλος ο Δήμος μας συμμετέχει στο πανελλαδικό υγειονομικό “Δίκτυο Ζωής” για την προστασία των αιμοδοτών, παρέχοντας ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημαρχείου, προκειμένου οι εθελοντές αιμοδότες και το συγγενικό περιβάλλον ασθενών, να αποφύγουν τη μετάβαση στα νοσοκομεία.

Είμαστε παρόντες σε καθημερινή βάση, σε ότι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε και να περιφρουρήσουμε το αγαθό της “Ζωής”.

Συνεχίζουμε με όλες εκείνες τις υπηρεσίες όπως τακτικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις δημοτικών, κοινόχρηστων χώρων και σχολικών συγκροτημάτων και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Θα λάβουμε επιπλέον όλα εκείνα τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα και αποφάσεις, έτσι ώστε η έξοδος από την κρίση της πανδημίας, να μας βρει όλους υγιείς, περισσότερο αλληλέγγυους και μονοιασμένους».

Share