Η πιο εύκολη συνταγή για σπιτική λαγάνα

Την Καθαρά Δευτέρα η λαγάνα έχει την τιμητική της καθώς δεν λείπει από κανένα τραπέζι και συνοδεύει άψογα την ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά και όλα τα σαροκοστιανά. Αν σας αρέσει το μαγείρεμα και θέλετε όλα να περνούν από το χέρι σας τότε δεν έχετε παρά να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα. 

Υλικά για 3 σπιτικές λαγάνες: 
2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
2 κούπες χλιαρό Νερό (~35oC)

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
400γρ. αλεύρι Ζυμωτό
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη

σουσάμι

Εκτέλεση: 

1. Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 20′ να τραφεί η μαγιά από τη ζάχαρη.

2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και σιγά σιγά εναλλάξ τα άλευρα με το νερό και το αλάτι.

3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

4. Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Προσθέστε στην κάθε μπάλα το υλικό ή το αρωματικό της προτίμησής σας την ώρα που τη ζυμώνετε.

6. Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν.

7.Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι.

8. Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν.

Καλή σας όρεξη και καλή σαρακοστή!

Πηγή: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/grigori-spitiki-lagana-gia-tin-kathara-deftera-syntagi/

Share