Ηλεκτρονικά όλα σχεδόν τα δικαιολογητικά στους πολίτες από τον Μαϊο

Το ψηφιακό κράτος μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας και από τον επόμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου.

Με τον τρόπο αυτό, περιορίζεται τη γραφειοκρατία και διευκολύνεται το σύνολο των Ελλήνων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε. Η πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της ηλεκτρονικής κατάθεσης αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά και της ψηφιοποίησης εκλογικών διαδικασιών.

Σε αυτό το «πακέτο» δικαιολογητικών που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από τη χρήση του Μητρώου Πολιτών και τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, όλα αυτά τα δικαιολογητικά θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες αλλά και από το δημόσιο, χωρίς αίτηση, αν κρίνεται αναγκαίο. Όπως είπε, «πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική αναβάθμιση η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών όπως είναι η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην κατοικία, μέσα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και την ψηφιοποίηση εκλογικών διαδικασιών». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι λόγω της πανδημίας ο χρόνος για την κατάθεση αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην τηλεργασία, την οποία χρησιμοποιεί πλέον ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων στο δημόσιο, κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «πολλές από τις καινοτομίες που αναπτύσσονται πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει μέχρι τώρα ότι μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα χρειασθεί ευρεία χρήση της τηλεργασίας. Άρα είναι ζητούμενα και προκλήσεις και σε επίπεδο θεσμικό πλέον»

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις στην Ελλάδα ελήφθησαν έγκαιρα: «Αυτή ήταν μια πρωτιά στην Ευρώπη. Θέλω να το τονίσουμε γιατί δεν είναι εύκολο να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κρατά μια άλλη τακτική. Αν γυρίσετε 50 μέρες πίσω αυτό συνέβαινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε. Όπως σημείωσε, το ζήτημα πλέον είναι να αντέξουμε την πίεση στην οικονομία και τόνισε ότι «όλοι οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως τμήμα ενός ουσιαστικού και συνεκτικού σχεδίου με το οποίο θα ανασυγκροτηθεί η οικονομία και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών και την συμβολή του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι μέσα στην πανδημία ξεκινά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. το οποίο μέσα από τα έργα που θα εκτελεστούν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι «πρέπει να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία».

Για την επόμενη μέρα ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να δούμε και άλλους κλάδους, εκτός από τον τουρισμό».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών τις απέκλεισε κατηγορηματικά και τόνισε: «Όταν με κατηγορηματικό τρόπο έχει απαντήσει ο ίδιος Πρωθυπουργός, μόλις πριν τρεις μέρες στη συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πώς μπορεί κανείς να μπει σε αυτήν την συζήτηση; Είναι απολύτως κατηγορηματική η απάντηση. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός έχει ισχυρή και πρόσφατη τη λαϊκή ετυμηγορία και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς να αμφιβάλει ότι η επιρροή του στην ελληνική κοινωνία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και ότι έχει καλλιεργήσει και οικοδομεί μια πολύ ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, κυρίως γιατί απέδειξε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, ότι ενδιαφέρεται πάνω από όλα για την υψηλότερη αξία που είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτό συσπείρωσε και ένωσε τους Έλληνες οι οποίοι με τη σειρά τους εμπιστεύθηκαν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και τις δράσεις της κυβέρνησης και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού. Πιστεύω λοιπόν, ότι με αυτά ως δεδομένα δεν υφίσταται κανένα αντικείμενο συζήτησης για πρόωρες εκλογές».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Share