Εφυγε από τη ζωή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ξαφνικά και αναπάντεχα σε ηλικία 63 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο τραγουδοποιός, διέμενε τις τελευταίες ημέρες στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας μετά τη συναυλία που πραγματοποίησε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τοπικών μέσων, ο τραγουδιστής μεταφέρθηκε από το σπίτι του στο Βόλο στο νοσοκομείο στις 6:45 το πρωί αλλά ήταν ήδη νεκρός. Οι γιατροί έκαναν προσπάθειες ανάταξης αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

Για αύριο ήταν προγραμματισμένη μάλιστα συναυλία στο Ηρώδειο με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Οι δύο καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία η οποία θα ολοκληρωνόταν αύριο στο Ηρώδειο. Η συναυλία ήταν φιλανθρωπικού χαρακτήρα και τα έδοσα θα δίνονταν στην ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια από τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο. Ο Λαυρέντης ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το δικό του στίγμα και μας ταξίδεψε με τα τραγούδια του…

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα εργάστηκε χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο “Gaspar.

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάστηκε σε «Τερμίτες», όνομα που παρέπεμπε στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Πρώτο άλμπουμ το «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ». Το 1991 κυκλοφορεί το «Διδυμότειχο Blues», που γίνεται χρυσό.

Το 1993 κυκλοφορεί το «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα». Ο Λαυρέντης έχει ήδη ξεκινήσει κοινές καλλιτεχνικές εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή, οι οποίες και αποτυπώνονται δισκογραφικά στο άλμπουμ «Η νύχτα θα το πει», σε ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλία στον Λυκαβηττό στις 6 Σεπτεμβρίου 1993 και από τις εμφανίσεις στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 1994 στο «Μετρό».

Γράφει μουσική για την ταινία «Ένας κι ένας» και βγάζει τον επόμενο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές». Επόμενη δισκογραφική δουλειά του Λαυρέντη, το single με την μουσική της ταινίας «Εφάπαξ» όπου τραγουδάει ο Γιάννης Κότσιρας (για τον οποίο έγραψε και τη μουσική για το CD Ξύλινο Αλογάκι). Τελευταία του προσωπική δουλειά είναι το CD «Στο αφιερώνω», ενώ συμμετείχε και στο δίσκο «Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ», που ουσιαστικά αποτελεί το πρόγραμμα των Μαχαιρίτσα, Τσακνή και Πλιάτσικα στον «Σταυρό του Νότου».

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Share