Ενορία Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου: μία ενορία από την εποχή της Τουρκοκρατίας με θαυμαστό έργο

Σε μια εποχή, στην οποία το ποιμαντικό έργο της εκκλησίας αμφισβητείται από πολλούς, η ενορία του Αγίου Ελευθερίου με την ενεργή πνευματική και υλική της δραστηριότητα δίνει φως και έμπνευση στην πόλη μας.Αν και η ενορία έχει συσταθεί επίσημα εδώ και περίπου 50 χρόνια, το πρώτο εκκλησάκι στην περιοχή, ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, χτίστηκε το 17ο αιώνα, επί Τουρκοκρατίας. Η μικρή εκκλησία υπέστη πολλές καταστροφές την εποχή εκείνη και παρέμεινε ερειπωμένη μέχρι το 1898, όταν ανακαινίστηκε από τον Παντελή Λέκκα. Έκτοτε, η εκκλησία μετονομάστηκε σε Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου κατά μία εκδοχή για να ενισχύσει το φρόνημα των πιστών λόγω της ήττας της Ελλάδας στον πόλεμο με την Τουρκία το 1897. Κατά μία άλλη εκδοχή, η μετονομασία έγινε αργότερα προς τιμήν του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι έφτασαν στην περιοχή τη δεκαετία του 1930 και τελικά ιδρύθηκε ανεξάρτητη ενορία το 1963. Το 1979, για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των πιστών, ανεγέρθηκε ο νέος μεγάλος ναός που κοσμεί τη συνοικία σήμερα.

Ο Άγιος Ελευθέριος είναι μία από τις πιο δραστήριες ενορίες του Αμαρουσίου. Το φιλανθρωπικό του έργο είναι αξιοζήλευτο. Ενισχύει καθημερινά αναξιοπαθούντες και οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, ενώ βοηθάει με έκτακτη προσφορά πλημμυροπαθείς, πυρόπληκτους και σεισμοπαθείς σε όλη την Ελλάδα.

Άξια μνείας είναι και η πολύ σημαντική βοήθεια που παρέχει στο Λύρειο Ίδρυμα, το οποίο δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Καθημερινά συσσίτια, αποστολή δεμάτων σε φυλακισμένους και η οργάνωση τράπεζας αίματος είναι μερικές ακόμα από τις δραστηριότητες της ενορίας.

Αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε σε αυτό το έργο, μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2106196388.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού