Ενημερωτική ημερίδα για τα τελικά στάδια υλοποίησης του πρότυπου χώρου αστικού πρασίνου στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου

Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στον πρότυπο χώρο πρασίνου (στο τμήμα του καλυμμένου ρέματος Σαπφούς στην περιοχή του Αγίου Θωμά, Οδός Πρωταγόρα) την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LifeGrIn για την προώθηση ενσωμάτωσης των αστικών χώρων πρασίνου στον αστικό ιστό.  Στόχος η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και η μετατροπή τους σε πολύτιμους πόρους για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του συντονιστή εταίρου του Life Grin (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων – ΙΜΔΟ)  και από τις υπηρεσίες του Δήμου, για την πρόοδο του έργου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Συγκεκριμένα συνομίλησε με την Διευθύντρια Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ειδική στο αντικείμενο της Βιο-κλιματολογίας & Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού LifeGrin Δρ Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, την Εντεταλμένη Ερευνήτρια στη Βιοποικιλότητα Δρ Αλεξάνδρα Σολωμού, τον Διευθυντή Ερευνών Δασικής & Βοτανικής Καλλιέργειας Δρ Γεώργιο Καρέτσο.

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου σε δηλώσεις μετά το πέρας της ενημέρωσης και περιήγησης στο χώρο δήλωσε: «Ένας μεγάλος χώρος 15 στρεμμάτων, που ήταν εγκαταλειμμένος σιγά – σιγά μετατρέπεται σε μία βάση πρασίνου. Το πρόγραμμα LifeGrIn, που επιδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αρμόδιο για τη μετατροπή ελεύθερων – άγονων χώρων σε χώρους αστικού πρασίνου. Ο Δήμος Αμαρουσίου γίνεται πρότυπο για όλους τους Δήμους, με τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα που μετατρέπει ένα κομμάτι γης σε χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σε ένα χώρο καλής διαχείρισης του πρασίνου και του νερού, σε ένα χώρο πράσινων προορισμών για τους κατοίκους, σε ένα χώρο για τα παιδιά μας. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και σε αυτή τη λογική θα πορευθούμε».

Με τη σειρά της η Διευθύντρια του ΙΜΔΟ & Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού LifeGrIn κ. Κωνσταντινιά Τσαγκάρη δήλωσε: «Η πόλη του Αμαρουσίου είναι περιοχή με μεγάλη πυκνότητα κόσμου και οι πράσινοι αυτοί χώροι  θα αναδείξουν πόσο σημαντικά μπορούν να συνεισφέρουν και να δημιουργήσουν ένα μικροπεριβάλλον το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων. Η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου είναι εξαιρετική και τα αποτελέσματα είναι ορατά».

Στην ενημερωτική ημερίδα παραβρέθηκαν ακόμη: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Στέφανος Τσιπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Ευάγγελος Κάββαλος.

Ακόμη στο πρόγραμμα του «ΙΜΔΟ» συμμετέχουν οι Εντεταλμένοι Ερευνητές Δρ Ευαγγελία Κορακάκη, Δρ Ευαγγελία ΑβραμίδουΔρ Νικόλαος Προύτσος, ο Δασολόγος κ. Γεώργιος Μάντακας.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι εργασίες του έργου στην οδό Πρωταγόρα, αναμένεται να υλοποιηθούν και να παραδοθούν στο διάστημα των δύο επόμενων μηνών. Ο συγκεκριμένος χώρος, αλλά και άλλοι παρόμοιοι που πρόκειται να δημιουργηθούν, θα συντηρούνται με μετρήσεις, οι οποίες έχουν προβλεφθεί με την εγκατάσταση ειδικού μετεωρολογικού σταθμού. Αυτές θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο τη βελτίωση του αστικού τοπίου, του μικροκλίματος, των ρύπων, των καυσαερίων, του θορύβου.

Share