Βασικά σημεία παρέμβασης του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου κατά τις Συνεδριάσεις (ειδική και τακτική) του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε σειρά κρίσιμων θεμάτων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριάσεων (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Δημοτικού Συμβουλίου (24/06/2020).

Ειδικότερα:

·       Για την αναδιάρθρωση τραπεζικού χρέους περίπου 20 εκ. ευρώ του Δήμου και κέρδος τη διαγραφή 8 εκ. ευρώ

«Σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (15/4/2020) για έγκριση της διαπραγμάτευσης που αφορούσε στη ρύθμιση χρέους ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ προς την  «INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ», υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της εν λόγω εταιρίας η σύμβαση η οποία προβλέπει τη διαγραφή 8 εκ. ευρώ και την αποπληρωμή του υπολοίπου σε 25 χρόνια με τρόπο που μπορεί ο Δήμος να ανταπεξέλθει. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος απειλείτο με εκτέλεση διαταγής πληρωμής και κατάσχεση λογαριασμών το οποίο θα σήμαινε «ξαφνικό θάνατο» για κάθε δραστηριότητα. Με αυτή την ενέργεια η Δημοτική Αρχή καταφέρνει να διαγράψει ένα τεράστιο χρέος και σε συνδυασμό με τη διαγραφή των 30+ εκ. ευρώ της υπόθεσης ΕΤΕΒΑ, να επιτρέψει την ευελιξία στους επόμενους προϋπολογισμούς για έργα προς όφελος των πολιτών».

 

·       Για την εφαρμογή του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής

«Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε συνέχεια του πορίσματος της Επιτροπής Καταλληλότητας ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου όσο αφορά την εύρεση / δημιουργία 12 αιθουσών και προαύλιων χώρων για την εξυπηρέτηση του θεσμού της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Η ταχύτητα με την οποία ενήργησε η νέα Δημοτική Αρχή είναι αξιοσημείωτη. Θα ήταν δε περισσότερο αποτελεσματική αν δεν υφίστατο ο ανασταλτικός παράγοντας της γραφειοκρατίας της κεντρικής διοίκησης του κράτους».

 

·       Για τη διεκδίκηση έργων πνοής από την Περιφέρεια Αττικής

«Ο Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει να διεκδικεί από την Περιφέρεια Αττικής τα έργα που διεκδικούσε και πριν τις εκλογές. Τα 12 έργα που διεκδικούμε είναι έργα που συνοδεύονται από μελέτες που δημιουργήθηκαν από το 2017, συνεπώς απλά επαναδιατυπώνουμε την ανάγκη για αυτά τα πολύ κρίσιμα έργα για την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της αναμόρφωσης προϋπολογισμού της Περιφέρειας».

 

·       Για την αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας

«Όποιος χαρακτηρίζει “ιδιωτικοποίηση” της Δημοτικής Συγκοινωνίας, το γεγονός ότι αναζητούμε επαγγελματίες οδηγούς από την ελεύθερη αγορά διότι οι οδηγοί του Δήμου δεν επαρκούν  (είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω αδυναμίας πρόσληψης από ΑΣΕΠ), μάλλον επιθυμούν να αφήσουν του Δημότες του Αμαρουσίου χωρίς υπηρεσίες ικανοποιώντας τις ιδεοληψίες τους. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη και θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Επιπλέον προγραμματίζουμε σταδιακή αναβάθμιση του παλαιού στόλου λεωφορείων που εκτός από δαπανηρά δεν καλύπτουν και τις σύγχρονες ανάγκες».

 

·       Για την προάσπιση του δασικού χαρακτήρα του Κτήματος Συγγρού και των εγκαταστάσεων που φιλοξενεί

«Εκφράζουμε τη στήριξή μας για τα εξής:

          Εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου να προστατευτεί η δασική έκταση με σύγχρονο μηχανισμό πυροπροστασίας και γενικότερα να προφυλαχτεί ο χώρος.

          Εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου τα κτιριακά σχολικά συγκροτήματα και η φιλοξενούμενη εκπαιδευτική κοινότητα εντός του Κτήματος Συγγρού να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτης ασφάλειας και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.

          Εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου τα κτίρια και οι πολιτιστικές – αθλητικές υποδομές του κληροδοτήματος να τύχουν της απαιτούμενης ανακαίνισης και συντήρησης και να επιτελέσουν το σκοπό για τον οποίο υφίστανται.

          Εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου το κτήμα να είναι πάντα καθαρό, ευπρεπές και ασφαλές για τους επισκέπτες του.

Οι Διευθύνσεις πολιτικής προστασίας και καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου θα συνεχίσουν να συνεπικουρούν με όλες τους τις δυνάμεις στο έργο της διοίκησης του ΙΓΕ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου όλης της Αττικής.

Η Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειες για την εξεύρεση πόρων προκειμένου η υπεύθυνη διοίκηση του ΙΓΕ να επιτελέσει το καθήκον της στην προστασία του δασικού χαρακτήρα και των ειδικών όρων του Κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού».

Συμφωνήθηκε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί κοινό ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις, για το θέμα του «Συγγρού».

Share