Απεργία εργαζομένων αύριο στα ΕΛΤΑ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 23 Γενάρη οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο «λουκέτο» που θα μπει στο 50% των καταστημάτων με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 1.850 άτομα.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΤΑ σημειώνει:

«Απεργούμε ενάντια στις απολύσεις που τις βαφτίζουν απομακρύνσεις. Ας σκεφτούμε γιατί ένας εργαζόμενος δεν θέλει σήμερα να βγει στη σύνταξη. Μα φυσικά γιατί με τις συντάξεις πείνας που “καμώνεται” ότι έσωσε η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα μια αξιοπρεπή ζωή για την οικογένειά του. Γι’ αυτό σήμερα ο αγώνας μας δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο ενάντια στη διορισμένη διοίκηση, όπως μας λέει η ΠΟΣΤ, αλλά στο σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζεται και μας τσακίζει τη ζωή, τα δικαιώματά μας.

Απεργούμε ενάντια στην εντατικοποίηση, τους χαμηλούς μισθούς, ενάντια στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.

Απεργούμε για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, σαν απάντηση στην εντατικοποίηση. Απεργούμε για την κατάργηση των συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων και τη μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου. Οι ανάγκες της υπηρεσίας δεν είναι εποχικές, ούτε και η ανάγκη για να ζούμε με αξιοπρέπεια είναι εποχική. Οι εργαζόμενοι δεν είναι βόδια για να τους νοικιάζει και να τους ξεζουμίζει ο κάθε εργοδότης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Λίγοι μήνες μόνο πέρασαν από τη μέρα που ανέλαβε η “νέα διοίκηση”. Όπως και οι προηγούμενες, είναι διορισμένη από την κυβέρνηση και τους εταίρους της (ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ -ΕΕ) και έχει έναν και πολύ συγκεκριμένο σκοπό: Την ανάπτυξη και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην περίοδο που βρισκόμαστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες στη μεταμνημονιακή εποχή, την ώρα που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πολιτική μνημονίων διάρκειας και ματωμένων πλεονασμάτων στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Η υποτιθέμενη “αριστερή” κυβέρνηση αποδείχθηκε ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών αφού εμπλέκει τη χώρα μας όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς προωθώντας τα συμφέροντα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά την οικονομική κρίση τους. Έτσι και οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ πληρώσαμε με το χειρότερο αντίτιμο. Μέρα με τη μέρα βλέπαμε να περνούν νέα μέτρα που τσάκισαν τα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας και τις συντάξεις μας. Η κρίση τους αξιοποιήθηκε για να καταργηθούν μια σειρά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες, με μόνο σκοπό να μεγαλώσουν το ξεζούμισμά μας για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Σε αυτή τους την προσπάθεια είχαν και έχουν πολύτιμο σύμμαχό τους τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό όλων των αποχρώσεων. Τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΠΟΣΤ και τα σωματεία των ΕΛΤΑ. Αυτών που όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν έκαναν το παραμικρό για να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση, αλλά έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους στο «χάρισμα» των επιδομάτων (αδείας, Πάσχα, Χριστουγέννων), στις μειώσεις μισθών, στην εντατικοποίηση.

Είναι αυτοί που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς είναι προς όφελός μας, γιατί με τον ανταγωνισμό θα γίνουμε καλύτεροι, κρύβοντας ότι όπου εφαρμόστηκε η απελευθέρωση έφερε την ιδιωτικοποίηση. Είναι αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα τη στιγμή που έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η ιδιωτικοποίηση έργου των ΕΛΤΑ, με εργολάβους, πράκτορες, δουλεμπορικά ενοικίασης εργαζομένων. Είναι αυτοί που με τις υπογραφές τους στις “κοινές συμφωνίες” με τη διοίκηση κατάργησαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ΕΛΤΑ. Και όλα αυτά μας έλεγαν το κάνουν για την ανάπτυξη του Ταχυδρομείου. Ακόμη και σήμερα μιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφόρα ΕΛΤΑ!

Σκέψου όμως τι σημαίνει κερδοφορία για αυτούς!!!

Κερδοφόρα ΕΛΤΑ σημαίνει περικοπές μισθών, κοινές συμφωνίες (ΠΟΣΤ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ), ενοικιαζόμενοι και συμβασιούχοι με μισθούς πείνας, τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, εντατικοποίηση και ελλείψεις σε προσωπικό. Σημαίνει πράκτορες και εργολάβοι, δηλαδή ιδιωτικοποίηση του έργου του ταχυδρομείου.

Μιλούν για εθελούσια απόλυση, γιατί σχεδιάζουν να απαλλαγούν από εργαζόμενους με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και στη θέση τους να βγαίνει η δουλειά με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθούνται με την επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας (ενοικιαζόμενοι – συμβασιούχοι) επηρεάζει αρνητικά και τη θέση του μόνιμου προσωπικού. Γι’ αυτό ο αγώνας για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου, πρέπει να είναι υπόθεση ΟΛΩΝ των εργαζομένων, μόνιμων και μη.

Τέρμα πια στις αυταπάτες που καλλιεργούν!

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ δεν πρέπει να δεχθούμε να σφίξουμε και άλλο το ζωνάρι για να σώσουμε το Ταχυδρομείο. Δεν είμαστε μια μεγάλη οικογένεια όπως προκλητικά προπαγανδίζουν! Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο και αυτοί μας τον κλέβουν για να τον δώσουν προίκα στο μεγάλο κεφάλαιο, να επιδοτήσουν την “υγιή ανάπτυξή” τους. Γι’ αυτούς τα ΕΛΤΑ είναι απλά μια επιχείρηση, με μοναδικό στόχο να την  μετατρέψουν με οποιονδήποτε τρόπο σε κερδοφόρα και αυτό  για να το πετύχουν δεν θα διστάσουν να πετσοκόψουν για πολλοστή φορά μισθούς, να απομακρύνουν προσωπικό, να ιδιωτικοποιήσουν το έργο του ταχυδρομείου.

Σε τέτοιες συνθήκες είναι επιτακτική η ανάγκη για οργάνωση της πάλης μας από τα κάτω, σε κάθε χώρο δουλειάς, με Επιτροπές Αγώνα, συνελεύσεις γραφείων, Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΤΑ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαιτήσουν και να προκαλέσουν συνελεύσεις των σωματείων τους, να συζητήσουμε συλλογικά και να οργανώσουμε την απάντησή μας. Να μην επιτρέψουμε σε αυτές τις πλειοψηφίες που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια να καθορίσουν τον αγώνα μας. Καμία εμπιστοσύνη!

Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί στα σωματεία που εμποδίζουν την οργάνωση του αγώνα, την υπονομεύουν. Καλούμε τους συναδέλφους να μαζικοποιήσουν το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΤΑ στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας! Το μόνο σωματείο που ενώνει την πάλη όλων των εργαζομένων του κλάδου, των αορίστου και συμβασιούχων, ενοικιαζόμενων και εργολαβικών στον όμιλο ΕΛΤΑ.

Το ΔΣ του ΣΕΤΤΑ πήρε απόφαση συμμετοχής και στήριξης της απεργίας στον όμιλο ΕΛΤΑ. Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση με το δικό μας πανό, τα δικά μας αιτήματα. Αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ.

Επαναφορά της ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ με ανάκτηση των απωλειών από το 2009 έως σήμερα.

Άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου.

Διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.

Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Πάλη για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Να αναλάβει το κράτος το κόστος λειτουργίας της κοινωνικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, αντί να επιδοτεί τους βιομήχανους και την “υγιή ανάπτυξή” τους».

Share