Απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων λόγω κορωνοϊού από την κυβέρνηση

Νέα μέτρα λαμβάνονται από την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων από επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο λόγω του κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα εργοδοτικής αντεργατικής συμπεριφοράς με το πρόσχημα της πανδημίας είναι πλέον απανωτά.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στο επιτελείο του να… μαζέψει την κατάσταση και η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν θα δοθεί κανένα βοήθημα σε όσες επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα μπει και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στις προβλέψεις των ειδικών ενισχύσεων ως μέτρο για την ανάσχεση των απολύσεων. Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου και παρά το προσωρινό «λουκέτο» με εντολή του κράτους στη διάρκεια της κρίσης θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η δέσμη ενισχύσεων προς τους εργοδότες να συνδεθεί και με την υποχρέωση της καταβολής του μισθού.

Επίδομα 400 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο

Οπως έγραψε από το πρωί της Τετάρτης στο ethnos.gr και ο Γιάννης Φώσκολος, τα μεγάλα προβλήματα αφορούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία βλέποντας τις πληρότητές τους να καταρρέουν προχωρούν «σωρηδόν» κατά τις καταγγελίες των εργαζομένων σε άδειες άνευ αποδοχών και μετατροπές συμβάσεων. «Οι πιέσεις για αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών είναι πλέον πολύ μεγάλες. Εργοδότες θέτουν το δίλημμα στους εργαζόμενους ή την υπογράφεις ή απολύεσαι», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, Γιώργο Χότζογλου.

Με αντίστοιχη σφοδρότητα συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται καθημερινά σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού θίγονται όσο κανένας άλλος κλάδος από την κρίση του κορωνοϊού. Περιμένουμε από τις κυβερνητικές εξαγγελίες να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις και οι εποχικά εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία όπως και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του επισιτισμού που έκλεισαν. Με απολύσεις και υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν υποχωρεί ο ιός», τονίζει ο κ. Χότζογλου.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοινώνει σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου το μεσημέρι πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το βαρύ πλήγμα στην οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικότερο όλων, πέραν από το «μπλόκο» στις απολύσεις, προβλέπει :

  • αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ ανά μήνα για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποζημίωση αναμένεται να δοθεί κατ αναλογία για τον μήνα Μάρτιο – ανάλογα με το χρονικό διάστημα για το οποίο έμεινε κλειστή η επιχείρηση με κρατική εντολή – και ολόκληρη για τον μήνα Απρίλιο. Για την καταβολή της θα απαιτηθούν αιτήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους σε δύο πλατφόρμες στο σύστημα «Εργάνη». Ο εργαζόμενος θα δηλώνει στην υπό διαμόρφωση νέα πλατφόρμα της «Εργάνης» τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ δηλώνοντας ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Πηγή: athensmagazine.gr

Share