Ανακοινώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά: Η κατάσταση εύκολα μπορεί να ξεφύγει

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα και την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, σημειώνοντας πως σήμερα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπεται σε προφύλαξη της μάσκας.

Είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα αυξάνεται η διασπορά και έφερε ως παράδειγμα τα κρούσματα σε γάμους. Πρόσθεσε ότι πλέον καταγράφονται κρούσματα σε πιο νεαρές ηλικίες. Τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά.

Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι προς το παρόν το σύστημα υγείας δεν αντιμετωπίζει ζήτημα.

Η μάσκα, επισήμανε, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ασπίδα.

Δεν είναι απλή γρίπη, υπογράμμισε. Η ζέστη δεν επαρκεί για να περιορίσει τον ιό, πρόσθεσε, καθώς ο ιός βρίσκει εστίες υπερμετάδοσης.

Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο

Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Δεν είναι απλή γρίπη, υπογράμμισε. Η ζέστη δεν επαρκεί για να περιορίσει τον ιό, πρόσθεσε, καθώς ο ιός βρίσκει εστίες υπερμετάδοσης.

Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μεταδοτικότητα του ιού στους νέους έκρουσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία της δημόσιας υγείας και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Ευχαρίστησε δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο που κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα στις εκκλησίες.

Όπως είπε, η ενημέρωση σε καμία περίπτωση δεν θα είναι καθημερινή, ενώ τόνισε πως «γνωρίζαμε από την αρχή πως το άνοιγμα του τουρισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων». Επεσήμανε επίσης ότι μέσα σε έναν μήνα έγιναν 215.184 έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας. Εξ αυτών τα 401 είναι θετικά.

Τα νέα κρούσματα σήμερα

Σήμερα, δηλώθηκαν εκατόν εικοσιένα επιπλέον κρούσματα κορονοιού. Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

– Πέντε (5) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

– Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

– Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

– Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

– Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

– Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

– Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

– Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

– Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

– Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

– Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

– Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

– Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

– Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

– Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

– Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Share