Ανακοίνωση συλλόγου γονέων & κηδεμόνων 8ου Δημ. Σχολείου Αμαρουσίου

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου,

Μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι σχολικές αίθουσες για να υποδεχτούν τα παιδιά μας, και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με μία άκρως αιφνιδιαστική κίνηση ενημερωθήκαμε ότι επιχειρείται η επίταξη της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου μας, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτή παιδιά του 5ου  και του 10ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου.

Πρόκειται για μία απόφαση για την οποία δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση, τόσο με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και  με τον Σύλλογό μας αλλά και για μία απόφαση που θεωρούμε ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των νηπίων, όσο και των παιδιών του δημοτικού μας σχολείου. Επιπρόσθετα, δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς ο Δήμος Αμαρουσίου διατύπωνε με έμφαση ότι δημιούργησε ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ υποδομές για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.  

Η αίθουσα εκδηλώσεων του καθόλα φιλόξενου σχολείου μας, δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις τουαλέτες που θα χρησιμοποιούν τα νήπια, αλλά και για τα φαινόμενα συγχρωτισμού που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παιδιών στο σχολικό κτίριο, αλλά και εκτός αυτού, κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και συνοδών τους. Επιπλέον προκύπτουν σημαντικοί προβληματισμοί,  κοινωνικού χαρακτήρα, από την συνύπαρξη/ελεύθερη έκφραση και κίνηση, παιδιών ηλικίας 4-12 ετών.

Σε εποχές που μιλάμε για την απόλυτη αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός όλων των χώρων), για τήρηση αποστάσεων και αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών και κτιρίων (μικρότερος δυνατός αριθμός μαθητών ανά αίθουσα, διαφορετικά διαλείμματα, κ.α’), είναι αδιανόητο να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο μια σχολική μονάδα που  στεγάζει  250 παιδιά και 32 διδάσκοντες.

Το πρόβλημα με τη στέγαση των νηπίων και προνηπίων του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου, -κι όχι μόνο-, προκειμένου για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης,  ήταν ήδη γνωστό εδώ και μήνες στην δημοτική αρχή και τους δημόσιους φορείς και οι υπεύθυνοι όφειλαν να είχαν μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να βρουν  την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη λύση και να την ολοκληρώσουν ΕΓΚΑΙΡΑ και βέβαια πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

Αιφνιδιαστικές αποφάσεις, που λαμβάνονται την τελευταία στιγμή, με εμφανή προχειρότητα και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές! Πόσο μάλλον σε μία περίοδο που επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού!

Η υγεία των παιδιών όλων μας είναι το πρώτο μέλημά μας και αυτή καλούμαστε να διασφαλίσουμε!

Διαμηνύουμε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας ώστε να αποτρέψουμε το σχέδιο που επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Σας καλούμε όλους να βρίσκεστε  σε ετοιμότητα και εγρήγορση και σας ευχαριστούμε για την σύμπραξη σε όποια κινητοποίηση θα υπάρξει από εδώ και στο εξής,

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

8ουΔημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Share