Ανάκτηση δεδομένων από κάρτα μνήμης: τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να καταλάβετε αν είναι απαραίτητη

Συνήθως, σε μία κάρτα μνήμης κρατάμε πολύτιμα αρχεία από τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές. Φωτογραφίες από τις διακοπές μας ή από ανέμελες μέρες είναι το πιο σύνηθες περιεχόμενο που έχει η κάρτα μνήμης του κινητού ή της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ φυσικά η κάρτα μπορεί να περιλαμβάνει και σημαντικές επαγγελματικές φωτογραφίες. Είναι πολύ λογικό, λοιπόν, να σας πιάσει πανικός, αν για κάποιον λόγο ο υπολογιστής σας δεν αναγνωρίζει την κάρτα μνήμης. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα και να μη χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στην ανάκτηση δεδομένων από κάρτα μνήμης. Διαβάστε παρακάτω όλα τα βήματα που πρέπει να κάνετε, ώστε να διαπιστώσετε αν τα αρχεία σας έχουν χαθεί η όχι. Τις περισσότερες φορές ο υπολογιστής σας δεν διαβάζει την κάρτα μνήμης για άλλους λόγους, λιγότερο σοβαρούς, οι οποίοι μπορούν να διορθωθούν από εσάς. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, το τελευταίο βήμα είναι το data recovery, το οποίο μπορεί να στεφθεί με επιτυχία αν το αναλάβουν έμπειροι και εξειδικευμένοι τεχνικοί. 

Βήμα πρώτο: πρέπει να γίνει update των drivers

 Κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, ειδικά αν έχετε καινούριο υπολογιστή ή καινούρια κάρτα μνήμης, είναι να μην είναι εγκατεστημένοι οι σωστοί drivers. Μπορείτε να τους κατεβάσετε χειροκίνητα από το site του κατασκευαστή, όμως υπάρχουν και προγράμματα, όπως το Driver Easy, που ανευρίσκουν αυτόματα τους σωστούς drivers και τους εγκαθιστούν.

Βήμα δεύτερο: καθαρίστε την κάρτα και τον αναγνώστη

 Υπάρχει περίπτωση η κάρτα μνήμης ή ο αναγνώστης να έχουν σκόνη και γι’ αυτό να μη μπορεί να γίνει σωστά η διαδικασία της ανάγνωσης. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να καθαρίστε την κάρτα με ένα καθαρό βαμβακερό πανί και τον reader με ένα πιστολάκι για να απομακρύνετε τους ρύπους και τη σκόνη.

Βήμα τρίτο: ελέγξτε αν ο αναγνώστης είναι απενεργοποιημένος

 Υπάρχει περίπτωση ο card reader να είναι απενεργοποιημένος και γι’ αυτό να μην αναγνωρίζει την κάρτα μνήμης. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τις ρυθμίσεις στο BIOS, το οποίο για κάθε κατασκευαστή είναι διαφορετικό, ώστε να ενεργοποιήσετε τον αναγνώστη, αν για κάποιο λόγο δεν είναι ενεργοποιημένος.

Βήμα τέταρτο: τσεκάρετε την κάρτα μνήμης σε άλλον υπολογιστή

 Ένας πολύ εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε αν η κάρτα μνήμης έχει κάποιο πρόβλημα, είναι να τη βάλετε σε κάποιο άλλο computer. Αν ούτε εκεί μπορεί να τη διαβάσει ο αναγνώστης, τότε δυστυχώς είναι ελαττωματική, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φταίει ο card reader.

Βήμα πέμπτο: απενεργοποιήστε τον αναγνώστη

 Πολλές φορές το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να απενεργοποιήσετε και μετά να ενεργοποιήσετε ξανά τον card reader.

Αν κανένα από τα παραπάνω βήματα δεν δουλέψει, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εταιρεία με εξειδικευμένους τεχνικούς στην επαναφορά αρχείων. Η ανάκτηση δεδομένων από κάρτα μνήμης είναι εφικτή, αρκεί να χρησιμοποιηθεί εξελιγμένος εξοπλισμός και να επιληφθεί του θέματος τεχνικός με γνώσεις, εμπειρία και υπομονή.

Share