Αμπατζόγλου: «Ενωμένοι και προσηλωμένοι στις οδηγίες της πολιτείας θα βγούμε από την επιδημιολογική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες»

Συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Αμαρουσίου στην εφημερίδα “Βορεινή” στην οποία αναφέρθηκε στον κορονοϊό και σε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Παράλληλα, συμβούλεψε τους πολίτες να παραμείνουν προσηλωμένοι στις οδηγίες καθώς, όπως τόνισε, μόνο έτσι θα έχουμε τις μικρότερες απώλειες κατά τη διάρκεια της επιδημιολογικής κρίσης.

Μαρούσι, 15 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου
στην εφημερίδα «Βορεινή» (φύλλο Μαρτίου 2020)

 

Θ. Αμπατζόγλου: «Ενωμένοι και προσηλωμένοι στις οδηγίες της πολιτείας θα βγούμε από την επιδημιολογική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες»

 

Ερ.Είδαμε πως το Μαρούσι αντέδρασε άμεσα στο φαινόμενο του κορωνοϊού με προληπτικές απολυμάνσεις και μέτρα περιορισμού των δημοτικών δραστηριοτήτων. Ποιο ρόλο έπαιξε στις αποφάσεις σας η επιστημονική γνώση και επαγγελματική κατάρτιση ως Φαρμακοποιός;

Είναι γεγονός πως οι επιστημονικές μου γνώσεις στον τομέα της Υγείας μου επιτρέπουν να αντιληφθώ εγκαίρως ένα υγειονομικό κίνδυνο, όχι όμως να γίνω ειδικός για ένα θέμα που έχει λάβει παγκοσμίως επιδημιολογικές διαστάσεις και που προφανώς φέρνει σε αμηχανία και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν δεν κάναμε τους ειδικούς αλλά πειθαρχήσαμε ως Δήμος στις συμβουλές της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθώς και του Υπουργείου Παιδείας και προχωρήσαμε και ένα βήμα πιο πέρα πριν οι προφορικές συστάσεις γίνουν γραπτές οδηγίες. Προβήκαμε άμεσα σε προληπτικές απολυμάνσεις στα 15 λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας που εξυπηρετούν καθημερινά 12-15.000 δημότες, στα ΚΑΠΗ, τα ΚΕΠ, τα σχολικά συγκροτήματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους και κάθε σημείο ευθύνης του Δήμου Αμαρουσίου. Και αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται σήμερα σταθερά έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετάδοσης μέσω των κοινόχρηστων χώρων. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν στην προάσπιση της Δημόσιας υγείας.

Παράλληλα περιορίσαμε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου προτού βγει η ορθή οδηγία των αρμόδιων υπουργείων. Πράξαμε το αυτονόητο. Χωρίς πανικό, αλλά με συναίσθηση του κινδύνου και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου που στην περίπτωση του Αμαρουσίου δεν αφορά μόνο τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους αλλά και τους άλλους τόσους χιλιάδες εργαζόμενους στις πάρα πολλές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πόλη μας.

Ερ. Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα ως Δήμος στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Συντεταγμένα ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες της επίσημης πολιτείας και δεν αυτοσχεδιάζουμε. Προληπτικά στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αναστείλαμε κάθε οργανωμένη δραστηριότητα του Δήμου μέχρι τις 25 Μαρτίου, όπως πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και αναστείλαμε και τη λειτουργία χώρων συνάθροισης πολιτών για τις ίδιες εκδηλώσεις.
Παράλληλα προχωρούμε στη σύσταση μίας ομάδας διαχείρισης κρίσης, υιοθετώντας και τις προτάσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να αξιολογούμε καθημερινά την κατάσταση στο Δήμο και να προβαίνουμε σε όποιες νεότερες αποφάσεις που μόνο σκοπό θα έχουν να υποστηρίζουν και να ενημερώνουν τους πολίτες για τις οδηγίες της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύω πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και ειδικές οδηγίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Αμαρουσίου δεν είναι ένας συνηθισμένος Δήμος. Λόγω της βαριάς υπερτοπικής χρήσης, καθημερινά διαχειρίζεται ένα υπερπολαπλάσιο αριθμό πολιτών πέρα των μονίμων κατοίκων, οπότε αυτό μας επιβάλει να είμαστε σε επιφυλακή.

Ερ. Θεωρείτε τα μέτρα της κυβέρνησης επαρκή;

Πιστεύω πως η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή το φαινόμενο με μεγάλη σύνεση και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα. Αυτό βοήθησε και τον κόσμο να νιώσει περισσότερο ασφαλής για ένα θέμα που παρουσιάζει πολλές άγνωστες πτυχές, λόγω και της ταχύτητας εξάπλωσής του. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο αντιμετώπισε μία διπλή απειλή, μία του covid-19 και μία στα σύνορά μας. Και τα δύο μέτωπα είναι το ίδιο επικίνδυνα. Η κυβέρνηση, απέδειξε υπευθυνότητα και με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού τα διαχειρίζεται εξίσου πολύ καλά. Είναι η εποχή που η Ασφάλεια του τόπου μας δοκιμάζεται. Είμαστε στο πλευρό των Αστυνομικών, των Ενόπλων Δυνάμεων και όλης της Υγειονομικής Κοινότητας που καθημερινά δίνει πραγματική μάχη απέναντι σε αυτές τις ιδιότυπες ασύμμετρες απειλές.

 

Ερ. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους Μαρουσιώτες για αυτή την επιδημιολογική κρίση;

Το μήνυμά μου όχι μόνο προς τους Μαρουσιώτες αλλά και προς όλους τους Έλληνες είναι να αυτοπειθαρχήσουν και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αλλά και τις συναντήσεις τους με άλλους πολίτες στις απολύτως απαραίτητες, ειδικά οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Να ακολουθούν όλοι τις οδηγίες των ειδικών που καθημερινά αναπαράγονται στα ΜΜΕ και να μην αυτοσχεδιάζουν, υπό καθεστώς πανικού. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί και θα μειωθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και θα δοθεί χρόνος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την εύρεση των επαρκών αντιμέτρων και εμβολίου. Επίσης θέλω να στείλω και ένα μήνυμα ενότητας στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, γιατί η περίπτωση της πανδημίας δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές κορώνες. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στις οδηγίες της πολιτείας για να βγούμε από την επιδημιολογική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

Πηγή: Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου

Share