Έως τις 16 Ιουνίου η έκθεση World Press Photo με το βραβευμένο έργο του Γιάννη Μπεχράκη

Άνοιξε η αυλαία του Αthens Photo World με τα επίσημα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης World Press Photo αλλά και της μεγάλης έκθεσης με το πολυετές, πλούσιο και βραβευμένο έργο του Γιάννη Μπεχράκη, “Eyewitness”.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης World Press Photo ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Αthens photo world, Θανάσης Σταυράκης ανέφερε ότι «Το Athens Photo World έφερε το world press photo ξανά στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια και για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι κομμάτι της Αθήνας τις τελευταίες δέκα μέρες του Μαΐου».

«Το World Press Photo είναι μία πολύ σημαντική έκθεση. Γίνεται κάθε χρόνο στην Ολλανδία. Βραβεύονται οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς που πέρασε ως προς την ειδησεογραφική τους, κυρίως, αξία. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο βραβείο δεν είναι πάντα μία φωτογραφία η οποία είναι αισθητικά πολύ εντυπωσιακή όμως είναι σίγουρα μία φωτογραφία που έχει να κάνει με μια πολύ εντυπωσιακή είδηση ή μια ιστορία που απασχόλησε τη χρονιά που πέρασε», δήλωσε η υπεύθυνη για τον γενικό συντονισμό του Αthens Photo World , Χριστίνα Καλλιγιάννη.

Αναφερόμενος στην έκθεση “Eyewitness” που διεξάγεται στον 4ο όροφο του ΚΠΙΣΝ, ο κ. Σταυράκης τόνισε: «Τέλη Ιανουαρίου ακριβώς σε αυτό το σημείο ο Γιάννης με τους ανθρώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τους ανθρώπους του Κέντρου Πολιτισμού και με τη σύζυγό του αποφάσισε ότι αυτή ήταν η αίθουσα που ήθελε να παρουσιάσει τη δουλειά του των 30 τελευταίων ετών που δούλευε στο Reuters. Αυτή η ιδέα είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν στο μυαλό μου, με βοήθησε ο Γιάννης πάρα πολύ το 2017 ώστε να υλοποιηθεί το Αthens Photo World. Επιθυμία του Γιάννη και όραμά του ήταν να υπάρξει και ένα διεθνές βραβείο με χρηματικό έπαθλο τα 15.000 ευρώ. Αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο του 2019 πάντα με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα είναι μαζί μας τα επόμενα τρία χρόνια».

«Στις εκθέσεις του Γιάννη συνήθως τα λόγια δεν ήταν πολλά. Μιλούσαν οι εικόνες. Αυτό είναι το ίχνος που έχει αφήσει ο Γιάννης στην ανθρώπινη ιστορία, είναι ένα μικρό δείγμα του τι άνθρωπος ήταν, τι ψυχή είχε και όλο αυτό θα συνεχίσει και αφού έχει φύγει. Ελπίζω η δουλειά του, το πάθος του και ό,τι πίστευε από τις πανανθρώπινες αξίες να σας αγγίξει και να το συναντήσετε έστω σε αυτό το μικρό δείγμα που υπάρχει εδώ μέσα », ανέφερε χαρακτηριστικά η σύζυγος του Γιάννη Μπεχράκη, Ελισάβετ Σαρίδου- Μπεχράκη.

Στο έργο του Γιάννη Μπεχράκη αναφέρθηκε και ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας υπογραμμίζοντας: «Οι περισσότεροι από εμάς σήμερα έχουν μεικτά συναισθήματα. Από τη μία πλευρά είμαστε σίγουρα στεναχωρημένοι διότι όταν σχεδιαζόταν η ιδέα αυτή όλοι πιστεύαμε ότι θα την παρουσίαζε ο ίδιος ο Γιάννης Μπεχράκης. Η θεματολογία των περισσότερων φωτογραφιών είναι μία θεματολογία η οποία μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα αγωνίας, πόνου ή θλίψης στους περισσότερους από εμάς. Την ίδια όμως στιγμή πολλοί από εμάς νιώθουμε και χαρά διότι η έκθεση αυτή και όλα τα άλλα δρώμενα που θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα για τον Γιάννη Μπεχράκη είναι μία απόδειξη της γεμάτης ζωής που είχε και τον τρόπο με τον οποίο άγγιξε πολλούς από εμάς». «Είναι τιμή μας και χαρά μας που ο Γιάννης Μπεχράκης τους τελευταίους μήνες της ζωής του επέλεξε να αποταθεί σε εμάς για να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε μία έκθεση που ήταν και η τελευταία έκθεση την απαρχή της οποίας ο ίδιος σκέφτηκε. Αυτό είναι πραγματική τιμή για εμάς και θα το κρατήσουμε για πάντα στην καρδιά μας », κατέληξε ο κ. Παπούλιας

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Νίκος Μανωλόπουλος σημείωσε: «Τα θέματα του Γιάννη Μπεχράκη δεν είναι βέβαια ούτε εύκολα ούτε ευχάριστα. Αλλά η ματιά του είναι τόσο διεισδυτική ώστε καταφέρνει κάθε φορά να αποτυπώσει την αλήθεια και την ουσία της κατάστασης την οποία μελετά και παρατηρεί. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να μετατρέψει τη φωτογραφία σε σύμβολο. Ο ίδιος έλεγε ότι μία φωτογραφία μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο να τον κάνει πιο δίκαιο. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε και ο Γιάννης Μπεχράκης δεν είναι πια μαζί μας αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό, το έργο του όμως συνεχίζει να εμπνέει και να αλλάζει τον κόσμο. Με έντονη συγκίνηση υποδεχόμαστε αυτή την έκθεση στο πλαίσιο του Athens Photo World το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του. Για εμάς δεν αποτελεί μόνο μία αναδρομή στο έργο ενός από τους σημαντικότερους φωτοδημοσιογράφους αλλά και έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν πολύτιμο φίλο και συνεργάτη.

Το Athens Photo World (APW) είναι η πρώτη διοργάνωση φεστιβάλ φωτορεπόρτερ επί ελληνικού εδάφους και βασίζεται σε μια ιδέα του Θανάση Σταυράκη, διευθυντή Φωτογραφικού Τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση συμμετέχουν 120 φωτογράφοι με 750 φωτογραφίες. Σε ψηφιακές προβολές, 20 φωτογράφοι δείχνουν τη δουλειά τους, ανά δύο κάθε βράδυ, στους εξωτερικούς τοίχους τριών κεντρικών και πολυσύχναστων σημείων της Αθήνας: στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134), στην Τεχνόπολη και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Για δέκα μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 κάτοικοι και επισκέπτες των Αθηνών θα έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με την παγκόσμια καθημερινότητα του πλανήτη μέσα από τη ματιά και τη δουλειά έμπειρων και αναγνωρισμένων φωτογράφων.

 Το Athens Photo (APW) διαρκεί έως τις 16 Ιουνίου. Η έκθεση World Press Photo μέχρι και τις 30 Ιουνίου ενώ η έκθεση “Eyewitness” μέχρι τις 15 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share