Έλεγχοι της Περιφέρειας για τη Νόσο των Λεγεωναρίων: τι πρέπει να ξέρουμε για τη θανατηφόρο ασθένεια

Ελέγχους διενεργεί αυτές τις μέρες η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια που προκαλείται κυρίως από τα κλιματιστικά, τη νόσο των λεγεωναρίων.Συγκεκριμένα, οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησαν επιδημιολογική έρευνα για δηλωθέντα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων. Στο πλαίσιο αυτό οι Διευθύνεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων διενήργησαν δειγματοληψίες νερού από υδρόψυκτα κεντρικά συστήματα σε εγκαταστάσεις όπου εργάζονται ή επισκέπτονται τα άτομα που εμφάνισαν τη νόσο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή τη νόσο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, όπως έγινε πριν από λίγες εβδομάδες με το δημοσιογράφο Μάνο Αντώναρο;

Η νόσος των Λεγεωναρίων παράγεται από ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Λεγεωνέλλα. Η νόσος μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο σε ένα ποσοστό περίπου 10% των ασθενών. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται κυρίως σε θερμό νερό, σε μέρη όπως πύργοι ψύξης κεντρικών συστημάτων κλιματισμού, δεξαμενές ζεστού νερού, μεγάλες υδραυλικές εγκαταστάσεις ή σε τμήματα συστημάτων κλιματισμού σε μεγάλα κτίρια.

Πάντως, δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, αφού το βακτήριο δεν αναπτύσσεται σε κλιματιστικά αυτοκινήτων ή στα απλά οικιακά κλιματιστικά και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο στόχος των ελέγχων της Περιφέρειας.