Πώς να φτιάξετε μόνοι σας χαρταετό

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι βγαίνουμε στην εξοχή, στα βουνά και τα πάρκα για το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.  Σχεδόν παντού πουλάνε χαρταετούς ωστόσο είναι πολύ όμορφο να κατασκευάσετε τον δικό σας χαρταετό ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Tα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
  • Xαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
  • Γερό σπάγκο
  • Λεπτό σύρμα
  • Κολλητική ταινία
  • Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Πώς θα τον κατασκευάσετε

-Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνετε δυο μικρές εγκοπές.

-Δένετε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνετε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται:

-Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνετε γερά το σύρμα, και το περνάτε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχετε κάνει την εγκοπή.

-Φροντίζετε όπως θα γυρίζετε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε ένα κανονικό εξάγωνο.

-Ακουμπάτε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβετε γύρω – γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών:


-Ξαναβάζετε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζετε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάτε με κολλητική ταινία. Σε δυο άκρα (β και γ) στερεώνετε σπάγκο, για να δέσετε στην μέση του την ουρά. Προσέχετε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει:

-Την ουρά μπορείτε να την κατασκευάσετε από λωρίδες που θα έχετε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένετε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσατε την ουρά, (ε και ζ), δένετε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένετε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Σημείωση: Τον σκελετό του χαρταετού μπορείτε να τον κάνετε πιο χαριτωμένο κολλώντας πάνω του διάφορα αυτοκόλλητα!

Πηγή: iefimerida.gr

Share